Zes wereldtitels in Calgary!

Zonder titel 1920 x 1000 px 2560 x 1586 px 2700 x 1586 px 1

Afgelopen weekend stond één van onze grote doelen van dit seizoen op het programma, het WK Afstanden in Calgary. Met zes wereldtitels op acht verreden afstanden was het een prima WK! Daarnaast stonden de marathonrijders in Nederland aan de start van Marathon Cup 14 in Amsterdam voordat er werd afgereisd naar Zweden voor de natuurijsmarathons.

Dag 1 – WK Afstanden

Op de eerste dag van het WK Afstanden kwamen meteen al onze dames in actie. Elisa maakte haar debuut op het WK Afstanden in rit 5 en klokte een tijd van 4.06,54. Dit bleek uiteindelijk niet genoeg voor een top 10 klassering. Marijke verscheen in rit 9 op het ijs en zette helaas de derde tijd neer, met nog één rit te gaan. In de laatste rit stond Irene aan de start. Met een spannende race wist ze de overwinning binnen te halen met een voorsprong van 0,91 seconden. Zo werd Irene voor het eerst wereldkampioen op de 3.000 meter!

image 12

Dag 2 – WK Afstanden

De tweede dag van het WK Afstanden begon met de Team Pursuit, waar Irene en Marijke samen met Joy Beune (schaatsteam IKO) in de eerste rit in actie kwamen. Ze zetten een uiterst snelle tijd neer waar niemand aan kon tippen. Met bijna drie seconden voorsprong werden de dames terecht wereldkampioen op de Team Pursuit.

image 13

Later op de dag kwam Jordan voor het eerst dit WK in actie. Op de 500 meter startte hij in de laatste rit tegen Laurent Dubreuil (Canada). Jordan opende met een razendsnelle tijd (9,45) en reed vervolgens de op een na snelste tijd ooit. Met slechts 0,08 seconden boven het wereldrecord wist Jordan dan ook zijn titel op de 500 meter te prolongeren!

image 14

Dag 3 – WK Afstanden

Op dag 3 begonnen de halve finales van de Mass Start. Hier handhaafden Marijke en Irene zich zonder problemen en plaatsten ze zich voor de finale.

Vervolgens was het de beurt aan Jordan om zijn wereldtitel op de 1.000 meter te verdedigen. Ook op deze afstand reed hij een baanrecord en slaagde hij erin om zijn titel met bijna een halve seconde voorsprong te prolongeren!

image 15

In de finale van de Mass Start leek het al snel mis te gaan. Bij de eerste aanval in de eerste ronde kwam Irene ten val. Het peloton versnelde en Irene moest achtervolgen. Terwijl Laura Lorenzato (Italië) alleen weg reed en een halve ronde voorsprong pakte, wist Irene weer terug te keren in het peloton. Ze besloot meteen door te gaan, maar werd snel weer bijgehaald. Vervolgens plaatste Marijke een sterke aanval, waardoor Ivanie Blondin (Canada) aan het werk moest. Blondin nam niet over en beiden werden teruggepakt door het peloton.

In de laatste ronden werd ook Lorenzato bijgehaald en kwam het tot een sprint om de overwinning. Marijke trok de sprint overtuigend aan en Irene en Blondin kwamen in de laatste bocht voorbij. Op het rechte stuk behield Irene haar snelheid en wist uiteindelijk Blondin ruim voorbij te gaan, waardoor ze haar derde wereldtitel van het weekend pakte! Marijke eindigde als derde in de sprint.

image 16

Dag 4 – WK Afstanden

De laatste dag werd afgetrapt door Irene op de 5.000 meter. Na haar drie gouden medailles eerder dit weekend slaagde Irene er helaas niet in om haar vierde te behalen. Ze moest als eerste een tijd neerzetten en alleen Joy Beune (Schaatsteam IKO) was sneller, waardoor Irene genoegen moest nemen met het zilver.

Geweldig om het WK af te sluiten met 3x goud en 1x zilver. Natuurlijk de 3km die ik nog nooit had gewonnen. En het spektakel van de Mass Start, waarbij iedereen op het puntje van de stoel zat.

Irene Schouten
image 17

Even later stond Marijke aan de start van de 1.500 meter, maar helaas wist ze niet verder te komen dan de achtste plaats.

image 18

Als afsluiter van het WK kwam Jordan in actie op de 1.500 meter. Na het prolongeren van zijn wereldtitels op de 500 en 1.000 meter, had hij er nog een te verdedigen. Met grootse overtuiging won hij ook de 1.500 meter. Dit betekende dat hij uit zes starts op een WK zes keer goud behaalde!

image 19

Marathon Cup 14

Naast het spektakel op het WK Afstanden werd er ook geschaatst in Amsterdam! Bij de dames slaagde Arianna erin om in de beslissende kopgroep te komen en uiteindelijk naar de vierde plaats te sprinten. Bij de heren werd het vanwege de regen een erg zware race. Er ontstond geen kopgroep en het uitgedunde peloton zou bepalen wie er met de overwinning naar huis zou gaan. Onze heren eindigden alle vier in de top 12, maar helaas was het niet genoeg voor het podium.

image 20
image 21

Transfernieuws

Naast het transfernieuws van vorige week hebben we deze week weer iets te melden. Wisse Slendebroek, winnaar van het Marathon Cup-klassement bij de beloften, komt over van de beloftenploeg OKAY/Interfarms en zal vanaf volgend seizoen ons team in de Topdivisie versterken!

Deze week reizen de marathonrijders af naar Zweden, waar vanaf donderdag de Grand Prix-wedstrijden op natuurijs vervolgd worden. Verder zijn wij aanstaand weekend ook te vinden in Thialf waar we zullen deelnemen aan het NK Allround!

Onze hoofdsponsors

AH-Sponsor LG_AWare_crown_FoodGroup-sponsor xenos-sponsor