Door teamwork naar de winst!

Staatslotterij marathon Albert Heijn Zaanlander 13

Dit weekend geen langebaanwedstrijden, maar wel een dubbel marathonweekend! Zaterdagavond reisden we af naar Breda voor Marathon Cup 8, en zondag stond er een extra marathon gepland op de vernieuwde Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam. Marathon Cup 8 was tevens de eerste van de drie wedstrijden om de Brabant Cup.

Marathon Cup 8, Breda

Namens de dames waren Arianna, Marijke en Maaike afgereisd naar het zuiden. Ze hadden afgesproken om beurten aan te vallen, wat de koers behoorlijk zwaar maakte. Halverwege de koers zaten Arianna en Marijke in de beslissende kopgroep, waar ze samen met vier andere dames een ronde voorsprong pakten.

In de sprint van het peloton probeerde Arianna Maaike goed af te zetten voor een sterke sprint. Uiteindelijk eindigde Maaike de wedstrijd als negende.

In de finale viel Arianna meerdere keren aan en speelde samen met Marijke het ploegenspel uitstekend. De laatste aanval bleek beslissend, waardoor Arianna solo naar de finish kon rijden en zo haar eerste overwinning in de topdivisie en voor ons team pakte! Marijke sprong uiteindelijk knap weg uit de kopgroep en werd met een riante voorsprong prachtig tweede. Door deze uitslag staan onze dames ook goed in het klassement om de Brabant Cup!

‘Heel mooi om op deze manier mijn eerste overwinning in de topdivisie te behalen!’

Arianna Pruisscher
image 34

Net als de dames verschenen de heren met z’n drieën op het ijs. Er werd veel energie in de koers gestoken, maar een beslissende kopgroep bleef lange tijd uit. Uiteindelijk vormde zich tegen het einde van de koers een grote kopgroep. Sjoerd miste de slag en kon dus niet meer meestrijden om de overwinning.

In de pelotonsprint probeerde Sjoerd Jordy naar voren te brengen om hem goed te positioneren voor de laatste tien finale ronden. Jordy kreeg niet genoeg ruimte, waardoor alles samenkwam voor de uiteindelijke sprint. Ondanks verschillende aanvallen eindigde Jordy als vijfde en Daan als achtste.

image 37

Staatsloterij Schaatsmarathon, Amsterdam

Zondag was het tijd voor de Staatsloterij Schaatsmarathon in Amsterdam. Met veel wind beloofde het een zware koers te worden. Dezelfde dames als zaterdag in Breda stonden aan de start, maar nu was Irene ook fit genoeg om het team te versterken.

‘Ons doel was om alles onderweg te winnen.’

Arianna Pruisscher

Irene trok de eerste premiesprint aan, die vervolgens door Marijke met succes werd afgerond. Kort daarna forceerde Arianna een kopgroep en won zo het 3 rondenklassement. Hierdoor konden Irene en Marijke mooi samen naar de kopgroep springen en vervolgens doorrijden. Terwijl Arianna de voorsprong verdedigde in de achtervolgende groep, hield Maaike het peloton tegen en pakten Irene en Marijke gezamenlijk een ronde voorsprong.

In de pelotonsprint deed Marijke er alles aan om een geheel Team Albert Heijn Zaanlander podium te creëren. Ze trok de sprint voor Maaike perfect aan, waarna Maaike het keurig afmaakte door de sprint te winnen. In de finale sprintte Irene naar de winst en werd Marijke nipt tweede.

Het was dus een geslaagd weekend voor onze dames. Alle dames die dit weekend in actie kwamen, stonden op het podium, en alles wat onderweg te winnen viel, werd gewonnen!

image 39

Bij de heren stonden, net als in Breda, slechts drie heren op het ijs. Er ontstonden regelmatig kopgroepen, maar steeds kwam alles weer samen, waardoor de koers leek uit te draaien op een massasprint. Totdat in de laatste ronden plotseling een kopgroep van negen heren ontstond, met Daan, Sjoerd en Jordy erbij. Ruim voor de bel plaatste Daan een aanval die hem een aanzienlijke voorsprong opleverde. Helaas kon hij twee sprintende heren niet voorblijven en werd hij op het laatste rechte stuk ingehaald. Daan finishte als derde, Sjoerd als vierde en Jordy maakte de top zes compleet.

image 41

Komend weekend staat er geen langebaanwedstrijd op het programma. Echter, voor de kerst staat er nog een marathon gepland. Voor de tweede keer dit seizoen gaan we in Groningen de strijd aan voor de prijzen!

Onze hoofdsponsors

AH-Sponsor LG_AWare_crown_FoodGroup-sponsor xenos-sponsor