Succesvolle marathonweek!

MC11 Thialf Royal A ware 5

Vorige week werden er maar liefst drie marathons verreden! Naast de geplande marathon in Heerenveen, reisden we afgelopen week ook af naar Winterswijk en Noordlaren voor twee natuurijsmarathons!

Dinsdagochtend 9 januari kwam het bericht dat ’s avonds de eerste natuurijsmarathon van deze winter kon worden geschaatst in Winterswijk. Arianna, Marijke en Gert stonden namens ons aan de start. De overige marathonrijders zaten op het moment van de marathon in het vliegtuig terug vanuit Tenerife en konden dus pas woensdag van start.

Voorafgaand aan de marathon sprak Marijke met verslaggeefster Noa Vahle (De Oranjewinter, SBS6) over deze wedstrijd en haar prestaties op het EK Afstanden.

Natuurijsmarathon Winterswijk

De eerste natuurijsmarathon is altijd een speciale koers om te rijden. Er werd veelvuldig aangevallen, maar een beslissende kopgroep werd niet gevormd. Arianna verrichtte gedurende de hele koers veel werk, ook in de finale. In de eindsprint hield Arianna alles bij elkaar en bracht Marijke in een zetel richting de finish. In de sprint was Marijke sterker dan alle dames, waardoor ze de eerste marathon op natuurijs op haar naam schreef!

image 20

Bij de heren stond Gert er alleen voor en slaagde er niet in om bij elke kopgroep aan te sluiten. Helaas miste hij de beslissende slag en bleef achter in het peloton. In de sprint probeerde Gert nog voor de negende plaats te gaan, maar helaas kwam hij ten val in de voorlaatste bocht.

image 21

Natuurijsmarathon Noordlaren

Gisteren nog op Tenerife, maar vandaag kwam Maaike Arianna en Marijke versterken in Noordlaren. De dames reden een sterke wedstrijd en pakten al snel met zeventien andere dames een ronde voorsprong. Tegen het einde van de koers ontstond een nieuwe kopgroep met alleen Arianna en andere snelle dames, wat het een lastige situatie maakte. Arianna stopte de kopgroep af en Maaike reed onvermoeibaar rondenlang aan kop van het peloton. Alles kwam vervolgens samen, en Marijke wist het in de sprint af te maken. Teamwork!

image 22

Net als bij de dames had Gert ook versterking gekregen. Jordy, Daan en Tjerk stonden samen met Gert aan de start in Noordlaren. Helaas moest Tjerk al vroeg in de koers opgeven vanwege een botte schaats, waardoor er maar drie heren overbleven. Een paar keer leek het erop dat er een groep rond zou gaan, wat uiteindelijk ook lukte. Een groep van twaalf heren ging rond, met daarbij Jordy en Daan.

In de finale plaatste Daan een sterke aanval, maar werd in de laatste ronde teruggepakt door de sprintende heren. Jordy sprintte sterk naar de tweede plaats, terwijl Daan de top vijf compleet maakte.

image 23

Marathon Cup 11, Thialf

Na de nodige ronden op natuurijs stond op zaterdag Marathon Cup 11 gepland op het snelle ijs van Thialf. Maaike, Arianna, Marijke en Irene stonden voorlopig voor het laatst samen aan de start van de marathon, vanwege de langebaanwedstrijden die eraan komen.

De koers in Thialf werd een echte afvalkoers; slechts 29 van de 63 dames wisten de finish te halen. Tegen het einde van de koers ontstond er een kopgroep met Maaike, Irene en Marijke. Ze wisten ver te komen, maar uiteindelijk slaagde alleen Marijke erin de oversteek naar het peloton te maken. Zo pakte ze als enige dame een ronde voorsprong en dus de overwinning. Hiermee wist Marijke drie marathons op een rij te winnen! De overige dames in de kopgroep bleven het peloton tot het einde van de koers voor en gingen sprinten om de andere twee podiumplaatsen. Irene sprintte naar zilver en Maaike viel nipt buiten het podium, zij werd vierde.

Door de tweede plaats van Irene neemt zij de leiding in het klassement over! Maaike blijft aan de leiding van het jongerenklassement.

image 24

De heren stonden in Thialf met dezelfde namen als in Noordlaren aan de start. Al vroeg in de koers pakten elf heren een ronde voorsprong, waarbij Tjerk onze ploeg vertegenwoordigde. Later in de koers leek ook Jordy met een groep op weg naar een ronde voorsprong, maar zij werden teruggepakt.

In de finale moest Tjerk het gaan doen, en dit deed hij voortreffelijk. Met nog 500 meter te gaan, lanceerde hij zichzelf en sprintte met een sterke eindsprint naar zijn eerste overwinning in de Topdivisie! Met de overwinning voor Marijke en Tjerk was het dus een mooie avond in Thialf met veel melkveehouders van Royal A-ware op de tribune!

image 25

Met vier marathonoverwinningen was het geen slechte week! Deze week gaan de langebaners zich op Tenerife voorbereiden op het tweede deel van het seizoen, waarna ze afreizen naar Salt Lake voor de volgende World Cup. De marathonrijders staan aanstaande zaterdag (20-01) aan de start van Marathon Cup 12 in Eindhoven en reizen vervolgens af naar de Weissensee voor het ONK en de eerste Grand Prix wedstrijden op natuurijs!

Onze hoofdsponsors

AH-Sponsor LG_AWare_crown_FoodGroup-sponsor xenos-sponsor