Records en overwinningen in Salt Lake City en op de Weissensee!

WIEBESIETZE 20240127 114138 Zaanlander WSP 5078

Afgelopen week hebben wij deelgenomen aan wedstrijden op zowel de Weissensee als in Salt Lake City. Op de Weissensee waren vier koersen gepland, waarbij Daan het ONK Marathon won. In Salt Lake City namen we deel aan World Cup 5, waar Jordan indruk maakte door vier afstanden te winnen, met als hoogtepunt zijn wereldrecord op de 1.000 meter!

Grand Prix 1 – Aart Koopmans Memorial, 25 januari

Vanwege de weersvoorspelling werden zowel de starttijden voor de dames als de heren vervroegd, maar zelfs dit resulteerde nog in loodzware omstandigheden.

Maaike, Arianna en Bente vertegenwoordigden onze dames aan de start. Gedurende de hele koers bevonden ze zich vooraan in het peloton, gevolgd door een sterke ontsnapping van Bente. Helaas hield deze kopgroep geen stand. De koers eindigde uiteindelijk in een massasprint, maar door een eerdere val kon Bente niet deelnemen aan de sprint. Arianna leidde de sprint in voor Maaike, die als negende de finish bereikte.

image 29

Bij de heren stonden Sjoerd, Daan, Jordy, Tjerk en Ids aan de start. Gedurende de koers steeg de temperatuur, wat resulteerde in zachter ijs en zwaardere omstandigheden. Daan hield voortdurend een goede positie vooraan en maakte uiteindelijk deel uit van de beslissende kopgroep. Na 80 km koers sprintte hij naar de tweede plaats.

Het was zacht ijs, heel zacht ijs. Tactisch was het een prima koers en we zijn tevreden over ons niveau. Helaas net geen overwinning, maar hier kunnen we mee verder.

Sjoerd den Hertog
image 30

Dag 1 – World Cup 5, 26 januari

Jordan begon de dag met de eerste 1.000 meter van het weekend. Het werd een race om niet snel te vergeten. Hij reed als tweede persoon ooit onder de 1.06 en verbrak ook het wereldrecord van Pavel Kulizhnikov! Een verbazingwekkende tijd van 1.05,37!

image 31

Later op de avond betraden Irene, Marijke en Elisa het ijs voor de 3.000 meter. Ze eindigden respectievelijk op de tweede, vierde en achtste plaats.

image 32

ONK Marathon, 27 januari

Tijdens het ONK stonden dezelfde dames als bij Grand Prix 1 op het ijs. Het werd een zware race, wat resulteerde in een peloton dat halverwege nog slechts uit een klein veertigtal bestond. Op 25 kilometer voor het einde werd er een aanval ingezet die niet meer werd bijgehaald. Arianna eindigde als tiende.

image 33

Bij de heren verscheen Gert aan de start in plaats van Tjerk, die tijdens Grand Prix 1 in actie kwam. Alle heren maakten opnieuw een sterke indruk. Ze hebben de wedstrijd hardgemaakt en zo naar hun hand gezet. Daan wist zich bij de beslissende kopgroep van drie te voegen en toonde in de sprint zijn kracht. Hij won het Open Nederlands Kampioenschap op de Weissensee!

image 34

Dag 2 – World Cup 5, 27 januari

Op dag 2 van World Cup 5 stond de 1.500 meter op de planning voor Jordan, Marijke en Melissa. Vervolgens reed Jordan nog de 500 meter, en ’s avonds kwamen Marijke en Irene aan de start van de Team Pursuit in de B-groep.

Jordan opende de dag sterk door een nationaal record op de 1.500 meter te vestigen, met een tijd van 1.40,87! Marijke en Melissa behaalden respectievelijk de vijfde en achtste plaats.

image 35
image 36

Na de 1.500 meter dames betrad Jordan opnieuw het ijs voor de 500 meter. Hier reed hij voor het eerst onder de 34 seconden. Hij verbrak daarmee zijn eigen nationale record van 34,08 en pakte zo zijn derde goud van het weekend!

image 37

Irene en Marijke sloten de dag af met de Team Pursuit in de B-groep. Ze slaagden erin om Korea in te halen en de snelste tijd van de dag te noteren, waarmee Team Nederland zich kwalificeerde voor het WK Afstanden in Calgary!

image 38

Dag 3 – World Cup 5, 28 januari

Op de laatste dag van de World Cup in Salt Lake City nam Jordan deel aan zowel de tweede 1.000 meter van het weekend als de 5.000 meter. Marijke en Irene stonden klaar om zich te laten zien tijdens de Mass Start.

Na het wereldrecord op de eerste 1.000 meter waren de verwachtingen hooggespannen. Jordan won de wedstrijd uiteindelijk in 1.06,32, maar dit kwam niet in de buurt van zijn tijd van vrijdag. Slechts een klein half uur later stond Jordan alweer aan de start van de 5.000 meter in rit 1. Hier reed hij met een nette rit naar de vijftiende plaats.

Jordan sloot zijn weekend dus af met 1 wereldrecord, 3 nationale records, 3 persoonlijke records en maar liefst 4 keer goud!

image 39
image 40

Tijdens de Mass Start lieten Irene en Marijke zich beiden zien. Helaas slaagde niemand erin om weg te komen en eindigde het in een sprint. Marijke trok de sprint aan, maar Irene kwam net tekort voor de overwinning.

image 41

Grand Prix 2 – Sprint, 29 januari

Naast de lange wedstrijden op de Weissensee werd ook een kortere Grand Prix verreden over 40 km (dames) en 60 km (heren). Bente nam niet deel omdat ze zich in Nederland voorbereidde op aankomende langebaanwedstrijden. Tjerk verving Ids in deze Grand Prix. In beide races slaagde niemand erin te ontsnappen, waardoor beide eindigden in een massasprint. Maaike (4e) en Jordy (7e) behaalden de hoogste klasseringen binnen ons team.

image 46
image 44

Grand Prix 3 – Alternatieve Elfstedentocht, 31 januari

Net als bij Grand Prix 2 stonden Maaike en Arianna met z’n tweeën aan de start. Afgezien van de lange aanval (150 km) van Sofia Schilder (Van Ramshorst Renault), gebeurde er vrij weinig in de dameskoers. De verwachte slijtageslag bleef uit, en de koers eindigde in een massasprint. In deze sprint moest Arianna genoegen nemen met de tweede plaats, op slechts 0,25 seconden van de winnares.

image 47

Bij de heren voegde Ids zich bij de ploeg als vervanging voor Gert, die terug naar Nederland was vertrokken voor de aankomende langebaanwedstrijden. In het begin bevond Ids zich goed van voren, terwijl tegen het einde van de koers Daan, Sjoerd en Jordy zich daar positioneerden. Helaas slaagden ze er niet in om bij de beslissende kopgroep te komen. Uiteindelijk waren onze heren niet in de strijd om de ereplaatsen en eindigde niemand binnen de top 10.

image 48

Aankomend weekend staan we aan de start van de World Cup 6 en Kraantje Lek.

  • World Cup 6, Québec (2 t/m 4 februari)
  • Kraantje Lek, Haarlem (3 en 4 februari)

Onze hoofdsponsors

AH-Sponsor LG_AWare_crown_FoodGroup-sponsor xenos-sponsor