Van Polen tot Deventer: Ons schaatsweekend in een overzicht!

Marijke foto artikel

Afgelopen weekend stonden we op meerdere plaatsen aan de start en behaalden we diverse ereplaatsen. Zo werd er in Polen een World Cup verreden, was er een Holland Cup in Groningen, en vond er een marathon plaats in Deventer. Alles volgen is lastig, dus daarom hebben we alles even op een rijtje gezet!

Dag 1

Het weekend werd afgetrapt door Jordan op de 1.000 meter in Polen. Hier wist hij met een voorsprong van meer dan een seconde het goud veilig te stellen.

image 14

Na de 1.000 meter stond de 3.000 meter op het punt van beginnen. Met drie van onze dames in de eerste drie ritten hadden we een mooi begin. Elisa startte in rit 1 en wist deze meteen te winnen. Vervolgens was het aan Irene om ook een tijd neer te zetten. Irene dook onder de tijd van Elisa, maar vond dat het beter moest. In rit 3 verscheen Marijke op het ijs en wist onder de tijd van Irene te duiken. Op dat moment stonden onze dames op de eerste, tweede en vierde plaats op de ranglijst. Helaas wist Ragne Wiklund (Noorwegen) nog net onder de tijd van Marijke te duiken, waardoor we de 3.000 meter met zilver en brons eindigden.

image 15

Dag 2

Dag 2 begon al vroeg met Melissa op de 1.500 meter in de B-divisie, waar ze met ruim een halve seconde voorsprong de overwinning pakte! Kort daarna stond ook Gert aan de start op deze afstand in de B-divisie en behaalde de elfde plaats.

image 16
image 17

In de A-divisie werden ook medailles behaald op de 1.500 meter. Marijke eindigde als tweede achter Miho Takagi (Japan), terwijl Elisa op de elfde plaats belandde.

image 18

Op de 500 meter miste Jordan nipt het podium. Daarna, op de 1.500 meter, kwam hij helaas 0,07 seconden te kort voor de overwinning.

image 27
image 20

De zaterdag in Polen werd afgesloten met de Team Pursuit voor zowel de dames als de heren. De dames verschenen met Irene, Marijke en Joy Beune (Team IKO) op het ijs. De Team Pursuit verliep goed en de dames reden de snelste tijd. Helaas bleek dat Joy Beune haar transponders niet had aangetrokken. Het niet aantrekken van transponders betekent diskwalificatie, extra zuur als je ruim het snelste trio bent.

image 21

Gert stond samen met Marcel Bosker (Schaatsteam Reggeborgh) en Bart Hoolwerf (Reggeborgh Marathonteam) aan de start van zijn eerste Team Pursuit in de wereldbeker. Slecht ging het niet, de heren sloten de dag in Polen af met een vierde plaats.

image 22

Terwijl er in Polen volop werd gereden, reed Bente de 1.500 meter bij Holland Cup 3 in Groningen. Ze finishte hier als zevende en zette vervolgens snel koers naar Deventer voor Marathon Cup 7.

image 23

Met slechts een klein peloton aan de start in Deventer werd geen definitieve kopgroep gevormd, wat resulteerde in een sprint voor de overwinning.

“Vooral erg balen dat je op zo’n klein verschil de wedstrijd uiteindelijk verliest.”

Maaike Verweij

Helaas was Bente betrokken bij een late valpartij, waardoor alleen Arianna en Maaike konden deelnemen aan de sprint. De fotofinish onthulde dat Maaike nipt tweede werd, terwijl Arianna de top 5 compleet maakte.

Volgens Maaike is er een sterke koers gereden, waaruit leerpunten kunnen worden getrokken voor de volgende wedstrijden: ‘Ik denk dat we als ploeg een sterke koers hebben gereden. Bente en Arianna hebben ook veel aangevallen, en we zaten er goed en attent bij. Na de val van Bente zorgde Arianna nog voor een goede lead-out, maar helaas kon ik het net niet afmaken. Als je wel de snelste laatste ronde rijdt, maar hem niet pakt, maak je fouten. Dus dat zijn leerpunten voor de volgende koers.’

image 24

Bij de heren vormde zich al vroeg in de koers een kopgroep die groter was dan het peloton, waardoor veel heren snel de koers moesten verlaten. Jordy, Sjoerd, Daan en Tjerk bevonden zich in deze kopgroep en konden de koers voortzetten.

Onze heren probeerden de koers zwaar te maken met talloze aanvallen, waaronder een langdurige poging van Jordy. Daan liet zich afzakken om Jordy op te halen, terwijl Sjoerd en Tjerk probeerden het peloton af te stoppen. Helaas werd Jordy teruggepakt door het peloton, wat resulteerde in dat Daan de koers moest verlaten. Even daarvoor had ook Tjerk de koers al moeten verlaten vanwege het niet reglementair verdedigen in het peloton. Na deze poging raakte niemand meer weg en ging een beperkte groep sprinten voor de overwinning.

Sjoerd en Jordy waren nog de enige teamleden in koers en finishten als derde en zevende.

image 25

Dag 3

Op zondag stonden er voor ons alleen nog wedstrijden op het programma tijdens World Cup 4 en Holland Cup 3. De dag begon met een tweede plaats voor Elisa op de 1.000 meter (B-divisie).

image 26

Later viel Gert net buiten het podium op de 5.000 meter in de B-divisie. Op diezelfde afstand schaatste Jordan naar zilver! Na de 5.000 meter stond voor Jordan nog de tweede 500 meter van het weekend gepland. Hier eindigde hij op de zesde plaats.

image 28
image 29

In Polen werd de vierde World Cup afgesloten met de Mass Start. Marijke en Irene lieten het aankomen op de sprint. Met nog 500 meter te gaan startte Marijke de sprint, waarna Irene voorbij ging en in een spannende eindsprint Ivanie Blondin (Canada) en Mia Kilburg-Manganello (Amerika) achter zich liet.

image 30

’s Avonds werd er door Maaike, Arianna en Daan nog gestart op de Holland Cup. In een onderling duel op de 3.000 meter behaalden Arianna en Maaike respectievelijk de zevende en tiende plaats. Daan ging van start op de 5.000 meter, werd vijfde en verbeterde zijn PR van 6.43,46 naar 6.38,92.

image 32
image 33

Nu zit de eerste serie World Cups erop, en bereiden we ons voor op het NK Afstanden (28 t/m 30 december) in Thialf. Dit is tevens een kwalificatiemoment voor het tweede deel van het seizoen. Voor nu staat de komende tijd dus in het teken van trainen, maar er worden ook zeker nog marathons gereden. Aanstaande zaterdag (16-12) reizen we af naar Breda voor Marathon Cup 8, en de dag erna gaan we naar Amsterdam voor de Staatsloterij Schaatsmarathon. We hopen jullie daar weer ergens te zien!