Titels en Tickets!

NK 3000m1

De afgelopen week stond in het teken van de strijd om de Nederlandse titels, beginnend met het NK Afstanden, gevolgd door het NK Mass Start en afsluitend met het NK Marathon. Met vier behaalde Nederlandse titels, acht verdiende startplaatsen op het EK Afstanden en vijf kostbare tickets voor het WK Afstanden, was het een succesvolle week voor ons team.

NK Afstanden – dag 1

Dag 1 van het NK Afstanden begon met de 5.000 meter voor Daan, Sjoerd en Gert. Daan vertrok razendsnel, maar dit kwam hem tegen het einde duur te staan, hij stortte compleet in. Vervolgens was het de beurt aan Sjoerd, die zijn debuut maakte op het NK Afstanden. Hij reed een zeer sterke rit, wat resulteerde in een nieuw persoonlijk record en een plek in de top 5! Als laatste ging Gert van start, hij eindigde als tiende.

image

Na de 5.000 meter gingen onze dames van start op de 1.500 meter. Vijf dames namen deel, waarvan er drie de top vijf behaalden. Hoewel het niet genoeg was voor een Nederlandse titel, wist Marijke wel een EK- en WK-ticket binnen te slepen!

image 5

NK Afstanden – dag 2

Dag 2 begon spectaculair. We stonden opnieuw met vijf dames aan de start, deze keer op de 3.000 meter. Zowel Elisa als Marijke reden beiden een persoonlijk record en behaalden het podium achter Irene. Zo kleurde het hele podium in de kleuren van Team Albert Heijn Zaanlander, en plaatsten Irene, Marijke en Elisa zich voor het EK- en WK Afstanden!

Blij met de races die ik heb gereden afgelopen weekend. Opnieuw een mooie stap gezet met 2 persoonlijke records, World Cup-tickets en het belangrijkste, geplaatst voor het EK en het WK op de 3 km! Op naar het tweede deel van het seizoen!

Elisa Dul
image 4

Later op de dag stond Gert aan de start van de 1.500 meter, maar hij kon helaas geen rol van betekenis spelen.

image 6

NK Afstanden – dag 3

Dankzij de sterke prestatie op de 5.000 meter, kreeg Sjoerd de kans om op zijn verjaardag de 10.000 meter te rijden. In rit 1 zette Sjoerd een zeer vlakke rit neer, waarbij hij zelfs nog kon afbouwen. Zijn eindtijd resulteerde in een indrukwekkend persoonlijk record en een vierde plaats!

image 7

Bij de 5.000 meter voor vrouwen stonden Bente, Elisa, Marijke en Irene aan de start. Irene wist op deze afstand haar tweede titel binnen te slepen, wat tevens goed was voor een WK-ticket. Elisa en Bente reden een mooi persoonlijk record, terwijl Marijke helaas net buiten het podium eindigde.

Na de 5.000 meter besloten Elisa en Marijke ook de 1.000 meter te rijden, waarbij ze respectievelijk de achtste en negende plaats behaalden.

image 8
image 9

NK Mass Start

Als afsluiter van het jaar stonden Elisa, Bente, Marijke en Irene aan de start van het NK Mass Start. Na het kopwerk van Elisa, die zelf als negende eindigde, ontstond er een eindsprint voor de overwinning. Marijke versnelde en nam Irene en Bente mee in haar slipstream. In de laatste bocht ging Irene Marijke voorbij, wat haar derde titel van de week betekende! Marijke pakte het zilver en Bente eindigde als vijfde.

image 10

NK Marathon – nieuwjaarsdag

Traditiegetrouw vindt op 1 januari het NK Marathon plaats. Dit jaar was het evenement in de drukbezochte Elfstedenhal in Leeuwarden. Bij de dames ontstond met nog ongeveer 30 ronden te gaan een veelbelovende kopgroep met Maaike, Arianna en Femke Mossinkoff (Van Ramshorst Renault). Nadat een versnelling van Marijke werd gepareerd, kon Irene de sprong naar de kopgroep maken.

Tien ronden voor het einde liet Marijke zich afzakken om een ronde voorsprong te forceren, wat succesvol was en zo kon de finale worden gespeeld.

In de finale trok Irene ten aanval en kwam solo over de streep. Hiermee behaalde ze haar achtste Nederlandse marathontitel op rij, een record! Maaike en Arianna lieten het aankomen op een sprint, die Maaike won. Helaas eindigde Arianna naast het podium.

Mooie teamprestatie. Door een aanval van Maaike bleef de kopgroep met 3 man weg. Hier sprong ik naartoe en Marijke stopte perfect af. Heel blij en trots dat ik het zo kon afmaken!

Irene Schouten
image 11

Na de indrukwekkende overwinning van de dames was het de beurt aan onze heren. Helaas behaalden ze geen ereplaatsen door een valpartij in de voorlaatste bocht.

In de finale plaatste Daan een sterke aanval, die helaas vijf ronden voor het einde werd bijgehaald. Hierdoor eindigde de wedstrijd over 150 ronden in een massasprint. In de voorlaatste bocht waren Sjoerd en Jordy betrokken bij een valpartij, waardoor niemand van ons in de top 10 eindigde.

Vincent Moes volgde onze heren voorafgaand aan, tijdens en na de wedstrijd om het rood-wit-blauw. Bekijk deze video nu op YouTube!

image 12

Komend weekend staan de EK Afstanden in Thialf en Marathon Cup 10 in Tilburg op het programma. Daarnaast rijdt Jordan plaatsingswedstrijden in Amerika.

Op het EK zullen de volgende rijdsters aan de start verschijnen:

  • 1.500 meter: Marijke Groenewoud (reserve: Melissa Wijfje)
  • 3.000 meter: Irene Schouten, Marijke Groenewoud & Elisa Dul
  • Mass Start: Marijke Groenewoud & Irene Schouten (reserve: Elisa Dul)
  • Team Pursuit: Irene Schouten en Marijke Groenewoud (reserve: Elisa Dul)

Onze hoofdsponsors

AH-Sponsor LG_AWare_crown_FoodGroup-sponsor xenos-sponsor